Terug naar overzicht
Grootschalig onderzoeksprogramma dementie van start
Om een doorbraak in de bestrijding van dementie te bereiken en de dementiezorg te verbeteren, gaan vier nieuwe multidisciplinaire onderzoeksconsortia van start. Dit doen zij binnen het Onderzoeksprogramma Dementie van ZonMw, waarin partijen uit het dementieveld nauw samenwerken. De consortia gaan voor het einde van het jaar van start.
 
 

Eén op de vijf Nederlanders krijgt een vorm van dementie. Het is na kanker en hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Voor een doorbraak in de bestrijding van dementie én de zorg voor mensen met dementie werken onderzoekers intensief samen. Dit doen zij onder andere binnen het tienjarige Onderzoeksprogramma Dementie van ZonMw.

Onderzoeksprogramma Dementie

Binnen het programma gaan vier consortia met een eigen thema en focus aan de slag, waaronder risicoreductie en leefstijl, verbeterde diagnostiek, dementie onder jonge mensen en fundamenteel onderzoek naar onderliggende ziektemechanismen. Binnen de kaders van het thema Risicoreductie – Leven met dementie is al een consortium van start gegaan. Ook dit consortium wordt gevolgd binnen het Onderzoeksprogramma Dementie.

De consortia gaan voor het einde van het jaar van start. Een vijfde consortiumaanvraag is nog in behandeling. In de consortia wordt samengewerkt met zorgverleners, onderwijsinstituten, ervaringsdeskundigen, kennisinstituten en bedrijfsleven. Het onderzoeksprogramma is onderdeel van de Nationale Dementiestrategie 2021-2030 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bron: WVS

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Download de KenniZ app en ontvang elke dag het nieuws van de kleinschalige zorg. Ontdek het voordeel en sluit aan als zorgpartner van KenniZ.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De business partners van KenniZ

Vegro logo 2021

LOGOSOVIB 1

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.55.22

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.59.33 copy

 

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.58.54

Portalise logo blauw staand met icoon en payoff

Rabobank

Logo Vitadent