Terug naar overzicht
Kamervragen en antwoorden rondom het energieplafond en blokverwarming

Ook mensen met een zogeheten blokaansluiting, kunnen rekenen op een tegemoetkoming in de energiekosten. Dat gaat alleen niet in januari gebeuren, maar 'in de loop van 2023', zei energieminister Rob Jetten. Van blokverwarming is sprake als verschillende woningen in een complex zijn aangesloten op dezelfde ketel.

Eerder leken huishoudens met blokverwarming er ongunstig vanaf te komen, omdat voor het prijsplafond het verbruik van zo'n heel complex als het verbruik van één huishouden werd gezien. Zo'n 'huishouden' zou dan (ver) boven het prijsplafond uitkomen en de volle mep betalen.

Onduidelijk hoeveel

Minister Jetten zei in de Tweede Kamer dat de Belastingdienst werkt aan een regeling waarbij mensen via bijvoorbeeld hun woningcorporatie of de vereniging van eigenaren een bedrag teruggestort krijgen. Aan welk bedrag hij denkt, wilde de minister nog niet zeggen.

Het kabinet werkt aan een regeling die geldt voor mensen met zowel een blokaansluiting op warmte, elektriciteit en gas. Waarschijnlijk krijgen al die huishoudens hetzelfde bedrag aan compensatie, ongeacht hun daadwerkelijke verbruik. Dit in tegenstelling tot mensen met een losse aansluiting.

Op een lijst

Naar schatting heeft ongeveer 5,5 procent van de huishoudens een zogenoemde blokaansluiting. Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) zei eerder al dat momenteel in kaart wordt gebracht wie er op die adressen woont. Die informatie is voor de regeling nodig om achteraf te kunnen controleren of de juiste steunbedragen zijn overgemaakt.

Jetten vroeg de Kamer om 'begrip voor de complexiteit' van de zaak. Hij wil voor de blokaansluitingen een 'zo dekkend mogelijke regeling' maken. Ook wil hij zo veel mogelijk gelijkheid met de andere huishoudens.

Beantwoording kamervragen over het energieplafond en blokverwarming (PDF)

Bron: RTL Nieuws

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Download de KenniZ app en ontvang elke dag het nieuws van de kleinschalige zorg. Ontdek het voordeel en sluit aan als zorgpartner van KenniZ.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De business partners van KenniZ

Vegro logo 2021

LOGOSOVIB 1

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.55.22

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.59.33 copy

 

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.58.54

Portalise logo blauw staand met icoon en payoff

Rabobank

Logo Vitadent