Terug naar overzicht
Nieuwe ‘Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie’: meer duidelijkheid, minder registraties en net zo veilig

De nieuwe Hygiënecode is uit! Op 1 mei 2023 heeft het Voedingscentrum de 'Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie' gepubliceerd. Met deze nieuwe editie zijn de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie' (editie 2014) en de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen' (editie 2016) samengevoegd.

Meer duidelijkheid door samenvoeging

In de praktijk bleek in zorgorganisaties geregeld onduidelijk te zijn welke hygiënecode gebruikt moest worden. Door het samenvoegen van de twee hygiënecodes bepaalt de vorm van zorg niet meer welke maatregelen moeten worden uitgevoerd voor de voedselveiligheid.

Wat nu is verbeterd: de processen op gebied van eten en drinken bepalen nu wat moet gebeuren om de voedselveiligheid te garanderen. In woonvormen was bijvoorbeeld niet altijd duidelijk dat voor het bereiden en terugkoelen van bijvoorbeeld een pan zelfgemaakte erwtensoep of hachee, de instructies moesten worden toegepast zoals die beschreven stonden in de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie' (editie 2014).

Het is bij het terugkoelen namelijk belangrijk dat producten snel tot de juiste temperatuur worden gekoeld. Anders krijgen ziekmakers te veel kans uit te groeien tot aantallen waar mensen ziek van kunnen worden. Met het samenvoegen hoeven organisaties niet langer te wisselen tussen twee hygiënecodes.

Minder standaardregistraties nodig

Verder zijn een aantal standaardregistraties voor zorginstellingen geschrapt. Het blijft natuurlijk belangrijk dat de temperatuur van producten in de opslag en bij ontvangst in orde is en gecontroleerd wordt, maar het is niet meer nodig om hier standaard een formulier voor in te vullen. Het is belangrijker dat medewerkers weten op welke temperatuur de koelkast moet staan, dat ze dit controleren en ook actie ondernemen als de temperatuur niet op orde is. Kortom: met minder standaardregistraties, maar nog net zo veilig.

Overgangstermijn van 2 maanden

Na het ingaan van de nieuwe hygiënecode geldt er een overgangstermijn van 2 maanden. Tot 1 juli 2023 kunnen de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie' (editie 2014) en de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen' (editie 2016) nog gebruikt worden. Na die datum geldt alleen nog de 'Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie' (editie 2023).

Toegang tot de Hygiënecode

Het Voedingscentrum beheert en onderhoudt in opdracht van ActiZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) & de Nederlandse Federatie Universitair Medische Centra (NFU), de Nederlandse ggz, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en het ministerie van Defensie de 'Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie'.

Ga naar www.voedingscentrum.nl/hygienecode om je aan te melden en toegang te krijgen tot de nieuwe Hygiënecode. 

Bron: Voedingscentrum

ipad

Wil jij meer kennis voor jouw zorgonderneming?

Download de KenniZ app en ontvang elke dag het nieuws van de kleinschalige zorg. Ontdek het voordeel en sluit aan als zorgpartner van KenniZ.

MEER INFORMATIE EN AANSLUITEN

De business partners van KenniZ

Vegro logo 2021

LOGOSOVIB 1

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.55.22

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.59.33 copy

 

Schermafbeelding 2020 04 23 om 15.58.54

Portalise logo blauw staand met icoon en payoff

Rabobank

Logo Vitadent